Fillérekből, okosan - receptek

Amikor belevágtam a projektbe, még nem sejtettem, hogy ilyen idegőrlő lesz. Egyfelől örültem, mert az első maratoni bevásárlás ugye, elég szerencsésen sikerült. Másfelől minden szabad percemben azon járt az agyam, hogy mi mindent főzhetnék abból, ami van, milyen trükköket alkalmazzak, és persze, amiatt is izgultam, hogy vajon sikerül-e kihúznom a hét végéig...

De íme, itt az eredmény, fogadjátok szeretettel - remélem, néhány hasznos ötletet is tudtok meríteni belőle:


Citromos húsgombócok paradicsomszószban, spagettivel:
2 személyre

Régi szerelmemet, citromos húsgombócokat készítettem egyik nap, szokásomtól eltérően pulykából (malackából szoktam). Szeretem, mert gyors, és a citrom meg a fokhagyma - persze mindkettőből kerül bele bőven - egészen letaglózó kombinációt alkot. A sülő gombócokat paradicsomlével öntözöm, ettől lesznek olyan zamatos-szaftosak, csak úgy olvadoznak a tészta tetején. Karikára vágyott zöldhagymával díszítem, így kell ezt.

Úgy készül, hogy kb. 40 dkg darált húst összekeversz csipet sóval, frissen őrölt borssal és egy citrom reszelt héjával. Adsz hozzá egy egész tojást is, és vizes kézzel gombócokat formálsz a húsból. Egymástól megfelelő távolságra belehelyezed őket egy tepsibe, majd közepes lángon körülbelül negyed óráig sütöd őket.


Ezután a majdnem kész gombócokra 2 deci paradicsomlevet öntesz, és visszatolod a sütőbe még tíz percre. A végén karikákra vágott zöldhagymával díszíted őket. Spagettivel, sajttal megszórva tálalhatod.

Ham&Cheese:
1 személyre

Ahogy írtam, reggelire általában nem készítettem különlegeset, egy nap viszont összeszedtem magam, és összedobtam egy kis ham&cheese-t, vagy egyszerű croque monsieur-t, kinek hogy tetszik. Ez meg úgy készül, hogy egy szendvicskenyér alját megvajazod, ráhelyezel egy szelet sonkát, erre egy szelet sajtot, ráteszel a tetejére egy másik kenyeret. És a trükk! Ezután a szendvics külső felét, az alját és a tetejét is megvajazod, és elkezded sütni egy serpenyőben. Átfordítod, hogy a másik oldala is piruljon, egészen addig, amíg szép barna nem lesz mindenhogy. Fogod, kettévágod, és élvezed a fejedelmi reggelit.



Baconnel, sajttal és hagymával rétegezett burgonya szufléformában:
2 személyre

Nagyon cseles fogást, szalonnával és sajttal rétegezett burgonyát készítettem, amelynél jó szolgálatot tett a mindig hűséges szufléformám. 

 Úgy készül, hogy néhány szem újkrumplit megpucolunk, karikákra vágjuk, megfőzzük. Közben császárszalonna-szeleteket kisebb darabokra vágunk (mint a krumplikarikák), és elkezdjük pirítani egy serpenyőben. Újhagymát is karikázzunk, ez is kerül a rétegek közé, plusz ugyanígy szeleteljünk sajtot is. Ha a krumpli megfőtt, öntsük le róla a vizet (ti teljesen, én lazán csak félig öntöttem, így kábé csontig forráztam a kezem, miközben szedegettem ki a karikákat). 

És most jön a csel: sütőpapírból vágjunk csíkokat, a szufléformába tesszük majd őket, ezekkel fogjuk kiemelni a kész ételt a formából. Ezért vágjunk olyan hosszú csíkokat, hogy kilógjanak a perem felett még néhány centire. Hajtogassunk is rajtuk egyet-kettőt, hogy vastagabb legyen a csík, így könnyebben megtartja a krumplit. 


 Kezdődik a rétegezés: az aljára burgonya kerül, erre sajt, majd újabb burgonya, aztán bacon, és így tovább, amíg a peremig érünk. Váltogathatjuk is a töltelékeket, a lényeg, hogy krumpli legyen az alján. A tetejét sózzuk-borsozzuk, öntsünk rá egy-két csepp tejszínt, sajtot is reszelhetünk rá, ha van. Tegyük be a sütőbe, kábé negyedóra alatt készen is van.


Korianderes csirkemáj zöldborsóval, "burgonyatakaróval":

Őszintén szólva, ez a fogás teljesen véletlenül született. A krumplit köretnek szántam a csirkemáj mellé, aztán eszembe jutott, miért is nem cifrázom egy kicsit? Így lett a csirkemáj az alap, a főtt burgonyából meg püré, így takaró a tetejére.

Tegye fel a kezét egyébként, aki a csirkemájat nem szereti - tudom, sokan vannak így, pedig nagyon egészséges is, és persze (szerintem) finom is, ha jól készítik, omlósan. Én nem szoktam agyonpirítani, talán ettől olyan puha és szaftos az egész.

A lényeghez tehát 20 dkg csirkemájat és egy-két szál karikára vágott zöldhagymát elkezdek pirítani egy evőkanál olívaolajon. Ezzel egy időben felteszek négy szem krumplit főni. Amikor picit kifehéredett a máj, hozzáöntöm egy fél citrom levét, borsozom és sózom. Párolom tovább, majd kb. tíz perc múlva rádobok két marék mirelit zöldborsót és megszórom frissen tört korianderrel (én mindig tartok egy csomag koriandermagot, és van mozsaram is, sokkal nagyobbat rúgnak úgy a fűszerek). Ha valaki nagyon pikánsat szeretne, önthet hozzá balzsamecetet, és megszórhatja egy kanál cukorral - én két kanál édes szójaszószt adtam hozzá. Öt percig főzöm még, majd leveszem a tűzről és beleöntöm egy római tálba.