2011. július 19., kedd

Túrónemgombóc

Finom, de nem túl szép túrógombóc receptet tennék közzé. Legalábbis nekem kicsit formátlanra sikeredtek a darabok. Turós Emil: A mai nő szakácskönyve szerint készítettem nagyjából.
A formától eltekintve megéri próbálkozni, mert az íz kárpótol a kivetnivaló látványért.
hozzávalók:
40 dkg túró
6 dkg búzadara
10 dkg zsemlemorzsa
8 dkg zsír (én olajat használtam)
2 db tojás
2 dl tejföl
só, vaníliás cukor,cukor, citromhéj
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a darát, csipet sót, tojássárgáját. Jól elkeverjük. A tojásfehérjét felverve adjuk hozzá. Én reszeltem bele citromhéjat és tettem hozzá egy kevés cukrot is. A recept nem írja. Forrásban lévő sós vízbe próbálunk vizes kézzel gombócokat formálni. Na, ezen a ponton buktam el én. Ha a "gombóc" feljön a víz tetejére, kész is van. Olajaban pirított zsemlemorzsába hempergetjük, vaníliás cukorral kikevert tejföllel tálaljuk.
Lszi írjátok már meg, hogy sikerült, érdekelne, hogy a recept hibádzik valahol vagy én bénáztam el. Köszi:)

3 megjegyzés:

  1. Megint jovok, irogatok :)
    En zsemlemorzsat szoktam a gombocba keverni - ettol lagyabb lesz. Amugy ennek az is az oka, hogy itten Skociaban nincs a mi jofajta buzadarank, tehat ez nemi kenyszer is, de nem banom.
    A tapasztalatom az, hogy ha pontosan kovetem a recepteket (barmit), sosem lesz tokeletes. Mindig "erezni" is kell, amit keszitunk. A turo gomboc az egyik kedvenc edessegem, igy sokat kiserleteztem, mire szamomra megfelelo lett. A lenyege az, hogy amikor hengergeted a gombocokat, nem szabad tul lagynak lennie, mert akkor szetmalik. Ha meg tul kemeny, akkor ehetetlen lesz a vegere, es at sem fo rendesen. Szoval azt tudom mondani, hogy semmikepen ne tocsogjon, vagy ne legyen nedves hatasu a massza, amit osszegyursz. Ha megis olyan, tegyel bele meg darat (ami szerintem veszelyes, mert nem latni rogton, ha megszivja magat, ellenben a morzsaval). Meg arra is rajottem, hogy erdemes figyelni a gombocokat, mikozben fonek. Ugyanis ha nagyon forr a viz, az is kart tehet bennuk. Plusz en is mindig teszek bele cukrot, mert az itteni turo sos! Mert azt hiszik ez is sajt. Remes. :)
    Na ezt most tulspilaztam, bocsanat.
    Vegulis a lenyege az, hogy sokat kell kesziteni :)
    Puszi, M. Kata

    VálaszTörlés
  2. Kata,
    olyan jó, hogy Rád mindig lehet számítani! köszi:)

    VálaszTörlés
  3. Helló,

    már talán mindegy, mert rég volt, de: a cukortól esett szét. Nem véletlenül nem írja az eredeti recept. Tapasztalat! (sajnos...) :)

    VálaszTörlés