2011. szeptember 14., szerda

Házi májpástétom - tényleg májból


Ohne sertésbőrke, nulla százalék gyártási szalonna, E-számokat nyomokban sem tartalmaz, ellenben könnyen és gyorsan elkészíthető otthon, és legalább tudjuk, mi van benne: MÁJ. Ez a házi májpástétom, amit mindössze negyedóra alatt dobtam össze.

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj (szívvel is jó)
20 dkg vaj (én házit szoktam használni, hála beszerzőmnek, Jucinak)
3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál sherry
só, bors, majoranna, őrölt chili


A csirkemájat kisebb darabokra vágjuk, a vajat serpenyőben felhevítjük. Beledobjuk a darabolt fokhagymát, megpirítjuk, majd mehet rá a máj. Ha megsült (ha már nem véres belül, akkor jó - késsel szúrjunk bele, így ellenőrizzük), levesszük a tűzről, és befűszerezzük.
A sherry-vel kapcsolatban kétféleképpen járhatunk el: ha sütés közben öntjük a májra, elpárolog az alkohol, ha pedig a művelet végén, akkor megmarad. Ízlés kérdése.
Ha picit kihűlt az egész cucc, robotgéppel/turmixgéppel pürésítjük.


Műanyag dobozba vagy kisebb jénaiba tesszük, a hűtőben összeérleljük az ízeket. Pár napig eltartható, de hamar el fog fogyni úgyis:) Kenyérre, pirítósra, szendvicsbe, melegszendvicsre fogyaszthatjuk.
Érdemes egy kis időt szánni a házilag készíthető májkrémre, mert igaz, hogy a boltokban Dunát lehet rekeszteni a különféle konzervekkel, de ég és föld az ízhatás. Nem elhanyagolható, hogy nem tartalmaz semmilyen bizarr adalékot sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése