2011. július 12., kedd

Filléres-projekt beszámoló + STELÁZSI nyereményjáték


Végre! Mindenkitől sűrű elnézést kérek, amiért eddig nem jelentkeztem, de a körülmények összjátékának következtében sem időm, sem energiám nem volt, hogy hosszan beszámoljak a két hét történéseiről. Költözés és nulla internetkapcsolat, és persze mindig egy kicsivel hosszabb munkanapok miatt kényszerültem szüneteltetni az írást, de a főzést persze nem. Úgyhogy most itt vagyok, és ezennel be is számolok nektek az eredményről.

Azt előrebocsátom, hogy az első hét sokkal jobban sikerült, mint a második, nem pénzügyileg, hanem az ötletek terén. Az 5000 Ft-os keretbe mindkét héten befértem, de a második héten lényegesen kevesebb időm volt, hogy kibontakoztassam a tehetségemet és igazán kreatív újdonságokat találjak ki. A dolgozó nő élete, mint tudjuk, kész rohanás, és rám ez az elmúlt héten hatványozottan igaz volt.


Visszanézve erre a két hétre, azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy egyáltalán nem volt könnyű betartani a költségtervet. Éppen a főzés spontaneitása, amit annyira szerettem, és háttérbe szorult, mert követnem kellett az étrendet és szinte kizárólag csak arra a hétre beosztott hozzávalókat használtam. Azt mondanom sem kell, hogy a heti 5000 Ft-ba az sem fér bele, hogy beüljünk ide-oda, vagy rendeljünk, amikor kedvünk tartja.

Ami a legfontosabb, hogy a korábban kitűzött célomat elértem: rájöttem, hogy azzal, hogy valamennyire tartom magam egy előre meghatározott tervhez, képes vagyok lefaragni a háztartási költségeket. Most nem fogok apróbb praktikákról, hogyan-hasznosítsuk-a-maradék-zöldbabot-tízféleképpen-féle ötletekről beszámolni, inkább leírom nektek, hogyan sikerült beosztanom egyetlen, vagy két-három bevásárlás hozzávalóit egész héten át.


Reggelik és vacsorák terén nem alkottam lényegeset: legtöbbször szendvicset, joghurtot vay pirítóst reggeliztem. Néha készítettem valami érdekesebbet is, például ham&cheese-t vagy paradicsomos, sonkás tükörtojást. Ebédre viszont készítettem néhány olyan fogást, amiben feldobtam egy-egy hagyományos ételt - ilyen volt például a citromos húsgombóc paradicsomszósszal. Máskor valami szokatlan elkészítési módot alkalmaztam, például az emeletes rakott burgonyánál, amihez szufléformában rétegeztem főtt krumplikarikákat, baconszeleteket, sajtot és újhagymát. Külföldről is szedtem ötletet, így készült el egy vasárnap az igazán takarékos, de könnyű és nagyon finom sütemény, az angol tóvidék citromtortája, amit még tizennyolc éves koromban, kéthetes angliai utam során lestem el.


Minden recept felkerül majd a blogra, valószínűleg ezen a héten - szabadságon vagyok ugyanis -, figyeljétek majd őket. A recepteknek létrehoztam egy külön oldalt a blogon, itt tudjátok megnézni az összeset. A két hét során persze egy-két olyan is akadt, amik már szerepeltek nálunk (például a tonhalas-paradicsomos tészta vagy a gombás quiche)

Egyébként az a szerencsém, hogy legtöbbször magamra főztem, ezért az elkészített ételek gyakran két napig is kitartottak, ami jó, mert így nem kellett naponta újat főzni és elcipelni a munkahelyre. Ezt mindenkinek ajánlom, hogy alkalmazza előszeretettel, sokkal egyszerűbb és praktikusabb.

De most ti jöttök: azt már az elején megírtam, hogy küldjetek nekünk minél több ötletet, praktikát, bármilyen fortélyt arra, hogy ti hogyan mérséklitek a háztartási költségeiteket. Kaptunk már rengeteg okos tippet, most viszont versenyt indítunk: egy héten keresztül még a spórolásé lesz a főszerep, mert amit beküldtök, azokat folyamatosan közzétesszük a blogon, és a végén a legügyesebb, legpraktikusabb megoldás beküldője ajándékcsomagot nyer! Mégpedig a Stelázsi nyereményét, ami igazi békebeli szilvalekvárból és fűszerekből áll.

Néhány szó azért a Stelázsiról: a kis családi vállalkozás a Hollán Ernő utcában fogadja a kézműves termékek kedvelőit: házi készítésű szörpök, lekvárok és fűszerek hódítanak a borok, sajtok és kolbászok mellett. A boltban van kredenc, befőttesüvegen kockás fedő, minden, amitől egy perc alatt otthon érzed magad. A Stelázsi szolgáltatásai rendhagyó módon egy antikváriummal egészülnek ki, hogy teljesen meglegyen a békebeli hangulat.

Nos, ezeket a kincseket nyerhetitek meg most, úgyhogy rajta, küldjétek az okosságokat, és olvassatok minket, mert hamarosan újabb meglepetéssel jelentkezünk! A játék leírását megtaláljátok a Facebook-on.

2 megjegyzés:

  1. De jo, hogy itt vagy!
    Orulok, hogy jol mentek a dolgok, gratulalok!
    Ahhoz kulon gratulalok, hogy van lelkierod fozni - nyilvan sokkal egeszsegesebb es gazdasagosabb, am pl ha en egyedul vagyok vagy osszecsapnak fejem folott a hullamok, hajlamos vagyok "feladni" es vacak kajat enni.
    Koszi az inspiraciot, toprengek a filleres megoldasokon!
    Murzsa Kata

    VálaszTörlés
  2. már nagyon hiányolt mindenki. reméljük, újult erővel tértél vissza közénk. várjuk a beszámolókat!:)
    xy

    VálaszTörlés