2011. május 20., péntek

Zene és főzés, avagy Led Zeppelint a tésztagyúráshoz!


Ma nem lesz recept, jön viszont egy poszt, amiben terveim szerint eloszlatom a főként romantikus filmekből ismert tévhiteket, miszerint főzni csakis édes-bús sanzonokra, meg egyéb kedves melódiákra lehet.

Biztosan ismerjük a jeleneteket, amikor a háziasszony bájosan átszellemült tekintettel vezérli az ételkészítést és az edények között szökellve/a zenére egyszerre hajlongva és ringatózva végzi tevékenységét, miközben az egész konyhaasztalt körüllengi a szirupos gőzfelhő.

A zene kétségtelenül fontos eleme a főzésnek; segít abban, hogy alkotó hangulatba kerüljünk, és hozzájárul ahhoz is, hogy átlendüljünk a készítés lassúbb, monotonabb szakaszain. Az viszont igazán nem mindegy, hogy a főzés különböző fázisaihoz milyen stílusú vagy ritmusú dalokat hallgatunk. De lássuk.

Azt mindjárt az elején szeretném nyomatékossá tenni, hogy nagyon fontos, a főzéshez mindenképpen olyan zenét válasszunk, ami NEM vonja el a figyelmünket. Ilyenkor kizárva minden olyan előadó és szám, amely 1. mindenki által ismert koreográfiát tett örökre elfelejthetetlenné: Macarena, YMCA, Pointer Sisters - Jump és hasonlók, 2. valamilyen, számunkra fontos emlékkel kapcsolható össze: első szerelmünk kedvenc zenekara, koncert, amelyen öt másodpercre minket mutatott a kivetítő stb. A poszt első mondataiban említett átszellemült állapot ezért sem szerencsés, mert így akár hosszú hetekre meg tudjuk utálni a kedvenc előadóinkat, ha netán a túlzott zenei átélésből kifolyólag mondjuk levágtuk a fél körmünket paradicsomszeletelés közben. Klipeket pedig véletlenül se nézzünk, mert az aztán garantáltan leégett hagymát és túlsűrűsödött besamelt eredményez.

Egyébként a fent említett sanzonoknak is megvan a helyük a főzésnél, de erre később még visszatérek. Ám ha például tésztát gyúrunk, vagy tojáshabot verünk, amihez gyors és erőteljes mozdulatokra van szükségünk, hozzuk magunkat lázba valami keményebb, gyorsabb ütemű muzsikával! Mondjuk ezzel:


A választott dal ne legyen túl erős szövegben (vagy legalább ne ismerjük azt), ne legyen nagyon gyors sem (mert elvisz a lendület, és könnyen elfeledkezhetünk a főzésről, székhelyünket áttéve a lakásnak egy tánchoz alkalmasabb helyiségébe), viszont lehetőleg egyenletes ütemű szakaszokat tartalmazzon. Így átvesszük a zene ritmusát, és a hozzávalónk is hamarabb eléri a kívánt állapotot. További, erősen ajánlott előadók/dalok ennél a résznél: Deep Purple általában, de leginkább a pörgősebb elemek, pl. a Lady Double Dealer; Chemical Brothers - Galvanise; illetve tapasztalataim azt mutatják, hogy Donna Summer Hot stuffjára kiválóan lehet burgonyapürét készíteni, bár bevallom, velem már előfordult, hogy ilyenkor a krumplinyomót mikrofonnak néztem.


Ha viszont mondjuk csokit olvasztunk, epret csumázunk, vagy valami hasonlóan lassú és monoton, viszonylag kevés odafigyelést igénylő tevékenységet végzünk, na, akkor jöhet bármilyen alapzene. Én rendszerint Grover Washingtont, Nujabest vagy Erykah Badut hallgatok, aki nem ismeri, mutatom:



Pudingfőzésnél már sokszor segített:


Arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon-nagyon lassú a dal, különben azzal együtt az alkotást is megunjuk és hamarabb elmegy a kedvünk az egésztől.

Kibontakozhatunk azonban akkor, amikor éppen van néhány percünk. Amíg megsül a hús, és már elkészítettük a köretet, vagy amíg mondjuk fő a tésztánk. Ekkor ne fogjuk vissza magunkat, állítsuk be az időzítőt, és indulhat a móka. Az én gyakorlatomban a legjobb, például csokiszuflé sütési idejét (kb. 6 perc, ahogy itt is olvashatjátok) kitöltő dalpárosok a következők:





És akkor megnyugtatásul azoknak, akik már teljesen lemondtak arról, hogy kellemes hangulatban fogunk főzni:) A fent említett kedves, bájos dalok főként olyan foglalatosságnál tesznek jó szolgálatot a háziasszonyoknak, amikor valóban valamilyen romantikusabb hangulatú fázisnál tartunk az ételkészítésben: tortadíszítés (meg egyébként általában a desszerteknél), salátalevelek elrendezése a tálon, kaszinótojás formázása: megannyi apró, nagyfokú kreativitást és szépérzéket igénylő művelet, amiben segíthetnek a lágy, aranyos dallamok.

Például az egyik kedvencem:



Vagy ez:

És a klasszikus:

Egyébként mindezt persze nem kell olyan komolyan venni:) A lényeg úgyis az, hogy minél élvezetesebbé tegyük a konyhában töltött időt, és maximálisra fokozzuk az ételkészítés szépségét!

Ti mit szoktatok hallgatni főzés közben?

1 megjegyzés:

  1. Hot stuff-ot biztos nem, mert akkor éhen maradnék. Ugyanez vonatkozik a New York, New York-ra is. Ez utóbbinál nem elég egy táncra alkalmas hely, lépcső is szükséges, amin elegánsan lelépdelhetek...
    Ha komolyabb konyhai műveletbe kezdek, mindig készítek előtte (pár perc az egész) egy válogatást az aktuális kedvenceimből. Aztán kedves Édesapám idegrohamot kap, amikor ezekből a felirat nélküli korongokból összegyűlik egy halom a hifi környékén...de hát valamit valamiért...:)

    VálaszTörlés