2011. március 30., szerda

Csokoládé hét, izgalmak, egy kis történelem



Javában zajlik a csokihét, és szép számmal gyűlnek új követőink a Facebookon is, aminek nagyon-nagyon örülünk, köszöntünk mindenkit ezúton is! A nyereményjáték pedig még mindig nem ért véget: ha szeretnétek egy páros belépőt nyerni Szántó Tibor csokoládékurzusára, egészen holnap, azaz csütörtökön este 8 óráig tudtok csatlakozni a mókához. Részletek itt.

Most pedig következzék egy kis történelem, avagy tudtad-e, hogy:

...a kakaófa és termése, a kakaóbab az azték és maja kultúra egyik fontos növénye volt? A belőle készült italt, ami akkor még nem volt ilyen kellemes ízű, mint ma, a XV. században a spanyolok hozták be Európába (valószínűleg a spanyol hódító, a jó öreg Hernán Cortes keze is benne volt a dologban)
...a kakaófa görög neve, a theobroma cacao görögül azt jelenti, "istenek itala" (theos-isten, és a bróma - ital)?
...a kakaóbabból készült őrleményt egészen a XVIII. század közepéig csak italként fogyasztották? Akkoriban zsíros, nehezen emészthető folyadék volt, amin a holland van Houten találmánya, a kakaó sajtológép változtatott, amivel sikerült kivonnia a kakaóbabból a zsíranyag egy részét...

Folyt. köv. holnap!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése