2011. március 27., vasárnap

Nyereményjáték! Bemutatkozik a Szántó Tibor Fine Chocolates

Izgalmas hétnek nézünk elébe! Aki rendszeresen olvas minket, a receptek között, többnyire valamilyen édességgel kapcsolatban már találkozhatott Szántó Tibor nevével. Az elkövetkezendő néhány napban az övé és munkáié lesz a főszerep a blogon, avagy bemutatkozik a kézműves csokoládé!

Tibor egészen messziről érkezett a csokoládé-szakmába: épületgépészként munkája minden évben több hétre Észak-Olaszországhoz kötötte, ahol egy kis faluban élvezte a helyi gasztrokultúra kincseit, a közeli csokoládé manufaktúrának köszönhetően pedig a csokoládéval és a csokoládékészítéssel is közelebbi ismeretséget kötött. Az élmények hatása alatt, itthon is lázasan kereste a hasonló minőségű csokoládét, de nem járt sok sikerrel.

Tibor azonban nem adta fel: elkezdett szakkönyveket vásárolni, és végigjárta Észak-Olaszország csokoládé-készítőit, akiktől sikerült megtanulnia a szakma alapjait. Saját vállalkozását 2006-ban alapította, az első csokik 2007-ben indultak útjukra. Folyamatosan keresi a fejlődést, rendszeresen képezi magát, bejárta Franciaország, Észak-Olaszország és Brüsszel csokoládéműhelyeit, és tanult a nagy presztízsű Belga Csokoládé Akadémián is. Tibor ma már maga is oktat, csokoládékurzusain a kezdetek óta már 800 lelkes hallgatót ismertetett meg a szakma alapjaival.


Ezen a héten pedig minket fog bevezetni a kézműves csokoládék világába: kezdetnek egy recepttel indítunk, és a hét többi napján még sok-sok érdekességgel, meglepetéssel fogunk szolgálni nektek. És a legfontosabb: a Facebook-oldalunkon nyereményjátékot indítunk, aminek a főnyereménye egy kétszemélyes belépő Szántó Tibor csokoládékurzusára! Ahhoz, hogy megnyerjétek, nem kell mást tennetek, mint lájkolni minket és Tibor oldalát a Facebook-on. Fontos, hogy mindkét oldalt kövessétek, mert a két oldal rajongói közül sorsolunk március 31-én, azaz csütörtökön 8 órakor. Sőt, a játékot ajánljátok ismerőseiteknek is, mert ha a Chefsisters eléri a bűvös 100 tagot, akkor egy második, meglepetés-nyereményt is sorsolunk! További részletek a Facebook-on.

Most pedig következzen a recept, kedves barátunk, Tibor tolmácsolásában:

"Számomra ez a torta mindig nagyon ünnepi, csak a családnak a barátoknak szoktam elkészíteni. A csokoládé gazdagsága a barna cukorral és az erdei gyümölcsökkel egészen elképesztő együtt. Egy ételsor végére fel tudja tenni a koronát, főleg egy természetes vörös édesbor kíséretében.

A csokitorta receptje:

Csokoládétorta, ahogy Tibi szereti:

Alapanyagok:
100g apróra vágott aszalt fekete cseresznye és meggy vegyesen
250g jó minőségű fekete étcsokoládé kb 70% kakaótartalommal
250g sózatlan márkázott vaj
6 tojás
1 púpozott kanál liszt
300g barna nádcukor (a melaszos a legfinomabb)
fél rúd vanília kikapart babjai
egy csipet finom tengeri só
30g kakaóbab töret (opcionális)

Metódus:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, süti sütő funkcióval.
A vajat és a csokoládét olvasszuk fel óvatosan együtt, mikróban vagy gőz felett. Adjuk hozzá az egyben felvert tojásokat, cukrot, sót és a vanília babokat, keverjük simára.


A végén keverjük hozzá a lisztet és az aszalványokat, a tetejére szórhatunk kakaóbab töretet. Kivajazott lisztel megszórt piteformában (átmérő kb 25cm) süssük a sütőnktől függően kb 20-25 percig. (a torta közepébe szúrva ellenőrizhető a sütés foka, ha ráragad a pengére, még nyers) Forrón is lehet tálalni, vaníliafagyival, de lehűtve is nagyon finom.



Borajánló:
Demeter Csaba Hanga (Eger)
Port Ruby, Fine Ruby (Portugália)"

Ennyi finomság után mi sem tudunk mást tenni, csak megígérjük magunknak: nemsokára elkészítjük:) 

Tiborról, a kézműves csokoládékról és a csokikészítésről bővebben olvashatsz itt: http://www.szantotibor.com/

Itt vásárolhatsz tőle: http://www.kakaoshop.hu/catalog/index.php

És itt követheted Facebookon: http://www.facebook.com/szanto.tibor?ref=ts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése