2011. március 24., csütörtök

Ilyen az, amikor a két testvér együtt főz - főszerepben a kínai


Mindig különleges alkalom, amikor mi, Gizike, a feleség és a Nagyvárosi Lány találkozunk és eltöltünk egymás társaságában egy hosszabb időt. Ez általában hétvégén szokott történni, jellemzően a Nagyvárosi Lány látogat el Gizikéék otthonába. Az már csak a ráadás, ha ezeken az alkalmakon együtt alkotunk valamit, mint ahogy most is, nevezetesen a Ház Ura által oly' kedvelt kínai tésztát.

Az említett Ház Ura egyébként, sok más előnyös tulajdonsága mellett arról is nevezetes, hogy a címben szereplő tésztát egészen remekül tudja készíteni. Ezért a Nagyvárosi Lány, akire most a főzés nagyobb része hárult, nem kevés feszültséggel vágott neki a munkának. De az eredmény szerencsére megfelelt:) Így nektek is bemutatjuk, bízva abban, hogy ti is hasonló sikerrel jártok majd, akár a férfinépnél, akár máshol:)

Minden sarki kínaiból ismerős az a tészta, amihez hasonlót mi készítettünk. A titok abban rejlik, hogy minden hozzávalót nagyon finomra kell aprítani - metélni - kockázni, igazából mondhatjuk azt, hogy az előkészítés több időt vesz igénybe, mint a főzés maga. Mi csirkemellet, gombát (szárítottat is), újhagymát, pritamint, répát és fokhagymát tettünk bele, fűszereztük még friss gyömbérrel, ötfűszer-keverékkel és természetesen szójaszósszal. Aki nagyon el akarja engedni a fantáziáját, tehet még bele brokkolit, bébikukoricát, szárított rákot és még sok egyebet, mi maradtunk az egyszerű változatnál.

No de így kezdődik: a csirkét csíkokra vagy kisebb kockákra vágod, finoman sózod, esetleg borsozod, ez el is maradhat, mert az ízét az ezután használt ötfűszer-keverék adja meg (a miénk a Culinarisból származik, de bármilyen más, nagyobb élelmiszerüzletben megtalálható). Szórsz rá a fűszerből, hogy egyenletesen befedje, picit forgatod benne, és félreteszed a húst egy időre. Közben a gombát négybe vágod (ha kicsik a fejek, elég csak kettőbe), az újhagymát karikázod, a pritamint kis kockákra aprítod, a répát gyufaszálra, vagy elegáns nevén julienne-re metéled. Itt megjegyeznénk, hogy a julienne-re vagdalás a legnagyobb szívás, úgyhogy alább segítünk egy oktatóvideóval, amit mi is a legutolsó kétségbeesésünkben találtunk:



Még a folyamat közben áztassuk be a szárított gombát is, amit később majd szintén apróra vágunk:


Ha minden kész, akkor elővehetjük a csirkemellet, tegyük bele az előkészített wokba, és kezdjük el kevés olajon pirítani. Ha kifehéredett, dobjuk bele a répát és a gombát, és lazán rázogassuk.


Ezt pároljuk még egy ideig, aztán beledobhatjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd a pritaminpaprikát, rázogassuk még így egy kicsit. Közben már elkezdhetjük ízesíteni a szójaszósszal, ha szeretjük, egy kis csípőssel is (keveset az elején, a végén még kerül bele). Majd beledobjuk az újhagymakarikákat (a fehér részt), és hagyjuk még egy kicsit párolódni az egészet. Dobjuk meg még szójával, majd a végén jön a trükk: hogy jó szószos legyen, keverjünk hozzá egy kis vízben oldott keményítőt, ettől lesz olyan, mint a kifőzdében majdnem:) Díszítésnek szórjuk rá a zöld újhagyma-karikákat, és tálaljuk büszkén.




Mi rizstésztával fogyasztottuk, természetesen ugyanolyan jó barátok sima, vagy tojásos rizzsel, és spagettivel is. Kínai konyhára fel!

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok, szépek a képek, guszta a kaja.:-)
    Egy kérdés: a kifőtt tésztával csak összekevered a cuccot és tálalod? Vagy igényel még egyéb teendőket? (pl.együtt pirítod még kicsit?)
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kedves MMM! A kérdés jogos:) én a kifőtt tésztával együtt még pirítani szoktam, és utána általában még igényel plusz szójaszószt is a cucc, hogy egyenletes színe legyen. Nem kell sokáig, kb. öt perc és kész. Megcsinálod te is?;)

    VálaszTörlés