Kiskorom óta ez az egyik kedvenc tortám, anyukám szokta nekünk elkészíteni. Egy régi, félig szétszakadt szakácskönyvből a recept, szerzőt, címet nem tudok.
Ezúttal magam is megsütöttem, ajánlom annak, aki nem számolja a kalóriákat és nem veti meg a tömény diós élvezeteket.
Nagymama diós tortája
hozzávalók
tésztához:
14 dkg cukor
6 tojássárgája
7 tojásfehérje
fél citrom héja
10 dkg őrölt dió
krémhez:
14 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg őrölt dió
1 ek rum
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, belereszeljük a citromhéjat, és felváltva adjuk hozzá a diót meg a habbá vert fehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tortaformába öntve úgy sütjük, akár a piskótát. Ha kisült, lisztezett deszkára borítjuk, és ha kihűlt, kettévágjuk.
Megtöltjük és bevonjuk a krémmel, amelyhez a tojássárgáját alaposan kikeverjük a porcukorral meg a vajjal, és a diót meg a rumot hozzáadva, fehéredésig keverjük. (A tetejét diószemekkel vagy tortadarával díszíthetjük.)
Ezúttal magam is megsütöttem, ajánlom annak, aki nem számolja a kalóriákat és nem veti meg a tömény diós élvezeteket.
Nagymama diós tortája
hozzávalók
tésztához:
14 dkg cukor
6 tojássárgája
7 tojásfehérje
fél citrom héja
10 dkg őrölt dió
krémhez:
14 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg őrölt dió
1 ek rum
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, belereszeljük a citromhéjat, és felváltva adjuk hozzá a diót meg a habbá vert fehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tortaformába öntve úgy sütjük, akár a piskótát. Ha kisült, lisztezett deszkára borítjuk, és ha kihűlt, kettévágjuk.
Megtöltjük és bevonjuk a krémmel, amelyhez a tojássárgáját alaposan kikeverjük a porcukorral meg a vajjal, és a diót meg a rumot hozzáadva, fehéredésig keverjük. (A tetejét diószemekkel vagy tortadarával díszíthetjük.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése