2011. április 18., hétfő

Olvasói levél: a hummusz visszavág

Bizony, olvasói levelet kaptunk megint, méghozzá Katától, aki egy múltkori Facebook-posztra reagálva küldött nekünk egy szuper csicseriborsó-receptet. Mi pedig ennek kapcsán szerettük volna kicsit kifejteni a hummusz-témát, ezért megkérdeztük kedves barátunkat, Varga Gábort, a Budapest egyik legjobb hummusz-lelőhelyének számító Grenadin Stúdió&Bár tulajdonos-üzletvezetőjét, hogy mitől jó nekünk a csicseriborsó, illetve mi kell a tökéletes krém elkészítéséhez.


De először jöjjön tehát a levél:

"Kedves ChefSisters!
A minap FB-n szót ejtettetek a hummuszról, amit nagyon szeretek. Alapanyaga a csicseriborsó, ami roppant egészséges is, rengeteg vitamint tartalmaz, alacsony a zsírtartalma, magas a rosttartalma. Készítettem egy egyszerű, tápláló főzeléket, megosztom a receptet, hátha valakinek ínyére válik.

Csicseriborsó főzelék

Hozzávalók 2 szemelyre:

150 gr csicseriborsó
80 gr vegyes borsóféle (ez tartalmazott lencsét, sárgaborsót, zöldborsót)
5-6 babérlevél
zöldséges leveskocka
2 szem közepes krumpli
1 kisebb pohár tejföl
só, bors, paprika


A borsófélét beáztatom néhány órával a főzés előtt - ám ez el is hagyható, főként, ha konzervet használsz :) Egy közepes lábosban felteszem főni a borsóféléket a babérlevéllel. Egy órán át főzőm, ha vizet veszít, pótolom. Ha már majdnem teljesen puha, hozzáadom a leveskockát, tovább forralom. A kockára vágott krumplit is hozzáadom, további 15-20 percig főzöm, amíg a krumpli megpuhul. Ízlés szerint fűszerezem. Elforralom a fölösleges vizet. Ha megfőtt, botmixerrel összeturmixolom, hozzáadom a tejfölt és kész.

A színe bébiételhez hasonlít, de az íze tökéletes. Adhatunk mellé rántottát, rántott sajtot. Az "Ember" miatt hús is kell, így lehet, hogy összedobok egy fasírtot. Ha nem lesz kedvem, sütök mellé szalonnát."


Gábor pedig a csicseriborsó-krém, azaz hummusz elkészítéséhez adott nekünk tanácsokat:

"Ez az étel gyorsan elkészíthető, finom és kimondottan egészséges, mivel a hummusz remek C-vitamin forrás, a tahini pedig magas kálcium tartalma miatt közkedvelt világszerte. Kezdetben leszögezném, hogy ahány ház, annyi hummusz, így természetesen mindenkinek a sajátja a legfinomabb, és nincs semmiféle standard recept vagy eljárás, amivel igazi autentikus krém készíthető. Találkoztam már olyannal, aki a gyermekeinek minden reggel iskolába menet hummuszal megkent baguettet készít Pick-szalámival megspékelve... így mindenkinek ajánlom, hogy kísérletezzen kedvére!

Az én receptem a következő:

2kg csicseriborsó
300g (nyers) tahini azaz szezámmag krém (pl. az Ázsia Bt-nél kapható a csarnokban)
3 citrom leve (a rostokra is szükség van) ill. használjunk citrompótlót, így tovább eláll a krém a hűtőben
kb 10-15 fej átlagos méretű fokhagyma összezúzva (ha nincs fokhagymanyomónk, lapítsuk ki a kés lapjával őket, úgy könnyebb lesz összedarabolni)
3-4dl olívaolaj
tengeri só, bors, őrölt római kömény

A beáztatott csicseriborsót hideg vízben feltesszük főni (én nem sós vízben főzöm, mert így sokkal természetesebb az íze az utólag hozzáadott tengeri sóval kiegészülve, de egyszerűbb ízesíteni a kész masszát, ha teszünk sót a főzővízbe). Időnként lehabozzuk, ha megfőtt, a levét félretesszük és bő hideg vízzel átmossuk a borsót. Botmixerrel összepépesítjük úgy, hogy közben lassan hozzáadjuk az olívaolaj és a fokhagyma felét, majd sózzuk-borsozzuk, római köménnyel fűszerezzük.
Tegyük a szezámkrémet egy tálba és lassan adjunk hozzá vizet, sót, a citromlé felét. Habverővel addig adagoljuk a vizet, amíg egy majonéz sűrűségű fehér masszát nem kapunk. Ez egy nagyon nehéz lépés, vigyázni kell, hogy egyszerre csak kevés vizet adjunk a tahinihez, mert hamar felhígul a massza és "bezavarosodik". Jó megoldás lehet a már kész tahini vásárlása, de a boltokban általában csak a "nyers" vagy barna tahinihez lehet hozzájutni.
A félkész hummusz péphez hozzáadjuk az elkészített szezámmagkrém háromnegyedét és a maradék citrommal, fokhagymával és olívaolajjal krémszerű masszát készítünk. Ízlés szerint szerecsendióval és mogyoró- vagy dióolajjal is kísérletezhetünk kedvünkre, csak vigyázzunk mert ezek íze nagyon jellegzetes és elnyomhatja a hummuszunk igazi ízét.
Ha elkészült, egy kerek tálban kikenünk kb 15-20 dkg masszát és római köménnyel, vágott petrezselyem zölddel és őrölt fűszerpaprikával díszítjük, a közepébe pár evőkanál tahinit teszünkés meglocsoljuk olívaolajjal.
Pitával, salátákkal, gombával, babbal(foul), shakshukával vagy amivel szeretnénk azzal fogyasszuk egészséggel."

Gábornak köszönjük a tanácsokat, Katának meg a receptet! A Grenadin pedig volt olyan kedves, és a szuper csicseri-receptért felajánlott egy nagy tál hummuszt ajándékba, úgyhogy kedves Kata, szeretettel várnak téged bármikor, nézz be hozzájuk az ajándékodért! Kapcsolat itt.

Reméljük, ti is kedvet kaptatok a kicsit szokatlan ízű, de csodálatosan egészséges, és - saját tapasztalatom szerint - rendkívül addiktív hummusz elkészítéséhez! Ti készítettetek már csicseriborsó-krémet?

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok Kedves ChefSisters!
    Sajnos nem tudtam atvenni a meglepetest, amit nekem szantatok. Bar otthon voltam, de nem jutott idom mindent elintezni.
    Mindenesetre koszonom szepen, jo erzes szerepelni az oldalatokon, es vegulis ez a lenyeg!
    Gratulalok a Medvehagyma recept gyozelmehez!
    Puszi
    Murzsa Kata

    VálaszTörlés