2011. június 19., vasárnap

Fillérekből, okosan: az első vásárlás


Az előző bejegyzésben olvashattátok, hogy hétfőtől kéthetes túlélő-projektet indítok, amivel nem kisebb a célom, mint az, hogy bebizonyítsam, heti 5000 Ft-ból (/fő) is lehet változatosan és érdekesen főzni, anélkül, hogy mindennap sajtos-tejfölös tésztát és vajas kenyeret fogyasztanánk.

Erre a kísérletre több okból van szükségem. Az egyik így szól: bár annak ellenére, hogy nem szoktam csak és kizárólag luxuscikkekből főzni, azért így is elég sokat költök étkezésre, plusz még az ilyen-olyan, főként a vendéglátó-ipar fejlődését szolgáló kiadások (beülünk ide, beülünk oda, csak egy kis szendvics itt, két pohár bor ott), amit nem nagyon tudok tervezni, ilyenkor nem is nagyon számolom, hogy mennyit költök, illetve mennyit költhetnék még. Sokszor próbáltam rendet vágni a költségvetésemben, több-kevesebb sikerrel. 

Most viszont új időszámítás kezdődik, mert elhatároztam, hogy egyszer és mindenkorra megpróbálom tudatosan tervezni a háztartási költségek rendszerét, és két hétig szűk keretek közé szorítom a kiadásaimat. A másik ok, hogy ezzel azoknak szeretnék segíteni, akik szintén ilyen problémákkal küzdenek, úgyhogy remélhetőleg együtt eljutunk majd a megoldáshoz a két hét alatt:)
Néhány dolgot már az elején elárulok: egy-két alapvető fűszer mindig van itthon (só, bors, paprika, zöldfűszerek), ezért ezeket bocs, de most nem számolom bele a költségekbe. Ugyanígy lehet, hogy mondjuk a sütőport vagy zsemlemorzsát sem fogom, és mondjuk egy kanál olaj árát sem:) Ez az egyik, mert egyrészt feltételezem, hogy ezek másnál is megtalálhatók, másrészt ezek tényleg nem drágák, és nem jelentenek nagy változást a számolásban. De az biztos, hogy nem áll majd elő olyan helyzet, hogy hopp, véletlenül találtam itt a fagyasztó hátsó rekeszében egy kis szűzérmét, na, használjuk csak fel a holnapi ebédhez!

Rá is térnék akkor a tegnapi zsákmányra: péntek este annyira izgatott voltam, hogy nem tudtam aludni, állandóan reggeli és ebédváltozatok jártak a fejemben, úgyhogy fel kellett kelnem és le kellett írnom néhányat. Ami elég jól jött másnap, mert ezek alapján összeállítottam egy bevásárlólistát (!), ami tényleg működik, nem csak a háztartástan-órákról meg anyukánktól ismert legenda. Ígértem azt is, hogy ahol tudok, beszerzési helyet is mondok, úgyhogy most ajánlok is rögtön: kedves kolléganőm annyit dicsérte, hogy az Aldiban szereztem be a heti élelem nagy részét, ami jó, mert olcsó, és nekem közel van. Mehettem volna máshová is, de itt pont megtaláltam mindent, amire szükségem volt.

Tényleg az a kulcsa mindennek, hogy próbáljuk meg legalább nagyjából megtervezni, hogy a következő héten mit szeretnénk főzni, és tartsuk is ehhez magunkat. Persze nem kell napok szerint, de amit egyszer megvettünk, azt használjuk is fel. Így én most az alábbi élelmiszerekkel tértem haza (képet lásd fent). Mindenből egyet vettem, ahol nem, ott jelzem:

fél kiló krumpli, egy zacskó vöröshagyma, főzőtejszín, spagetti, tej, liszt (ez ugyan alapvető, de éppen nem volt), paradicsompüré, kenyér, 70 dkg pulyka darált hús, fél kiló csirkemáj, 1 doboz füstölt sprotni (valószínűleg rizsgombóc készül majd belőle), 20 dkg szeletelt császárszalonna, egy csokor retek, 50 dkg gyümölcsjoghurt.

Annak ellenére, hogy nem vettem különleges dolgokat, persze közben folyamatosan izgultam, nehogy túlköltsek már most (elvileg csak ötnapi étkezést akartam megoldani, hétvégére bevásárolok majd később), de a vége, na, mi lett???


Bizony, tök ügyes voltam, úgyhogy még maradt kb. 1400 Ft-om a hétvégére, amit lehet, hogy ezekből a dolgokból fogok megoldani, mert a húsoknak csak a felét fogom használni. Nem árulom el előre, hogy mi minden készül majd ebből a sokféleségből, de az én fejemben már nagyjából összeállt a terv, csak meg kell valósítani:) Biztosan lesznek azért még ilyen-olyan kiadások a héten, de megpróbálom tartani magam, és nem lépem túl a limitet:)

Azt már az első bejegyzésben mondtam, hogy küldjetek ti is minél több tippet, ti hogy mérséklitek a háztartási kiadásokat, milyen jó kis takarékos receptjeitek vannak, ezeket továbbra is várjuk, mert a legjobbakat jutalmazzuk! Úgyhogy írjatok vagy ide kommentet, vagy küldjetek emailt a chefsisters@gmail.com címre, a hét elején felfedjük, mit is nyernek a legötletesebb takarékosok!

Most pedig én holnapi ebédet készíteni el, nemsokára jelentkezem az eredményekkel.

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Nagyon tetszik ez a dolog.
    En levest szoktam fozni langossal, pogacsaval, vakarccsal (leirom a receptet), ha nagyon muszaj odafigyelni - es nyilvan ilyen elofordul minden haztartasban.
    A leves azert jo, mert valtozatos, vegulis mindebol el lehet kesziteni - es nem feltetlenul kell bele hus.
    A tesztafelekhez meg pici odafigyeles, liszt es olaj (zsiradek) kell mindossze. Ezeket is lehet varialni fuszerekkel, sajttal, tejfollel, elesztovel de ezeket el is lehet hagyni.
    A "Vakarcs" csaladi kedvenc, Nagymamatol szarmazik a recept, aki het gyereket nevelt fel egyetlen keresetebol az 50-es, 60-as evekben - mindig csodalom ot ezert (is).
    Szoval liszt es nemi zsiradek szukseges, so es bors esetleg. Jol osszedolgozzuk, megszorjuk pirospaprikaval es forro sutoben barnara sutjuk. A tetejet mindenkeppen be kell racsozni kessel a sutes elott - ettol lesz ropogos es finom. En persze tejfollel dusitom, van ugy, hogy sajtot is teszek a tetejere, de ezek nelkul is finom.
    Meg ott van a tejbegriz, a palacsinta (ami luxus is lehet, hiszen tojas is kell bele), vagy a makosguba, ha desszertre vagyunk.
    Ez jutott az eszembe.
    Koszi Chefsisters, mindig jo hatassal vagy ram! :)
    MurzsaKata

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kata!
    Köszi, hogy ilyen aktívan részt veszel a projektünkben, minden jótanácsot szívesen fogadunk.
    Üdv,
    ChefSisters:)

    VálaszTörlés