2011. június 17., péntek

Fillérekből, okosan és finomat - élet a sajtos-tejfölös tésztán túl


Mihez kezd az ember lánya (fia), ha változatosan és ötletesen szeretné megoldani a mindennapi étkezéseket, de a főbérlő/hitelközpont valahogy még mindig nem adja ingyen a lakást, a rezsi számlák valamilyen csodával határos módon minden hónapban percre pontosan landolnak a postaládában, és a fizetése sem közelíti meg Medveczky Ilona lábainak havi biztosítási díját? Vagy más helyzet, mitévő legyen akkor, ha egyébként elég ügyesen kezeli a havi kosztpénzt, de éppen fizetésnap előtt áll, és a hűtőben csak egy doboz gomba, néhány szál zöldhagyma és némi lejárat-közeli margarin árválkodik?

Ilyenkor jön a rettegett, bizonyára a Juli-suli által szexivé tett jelszó: TAKARÉKOSSÁG. Spórolni nem szeretünk, költeni annál inkább, de néha nincs kívánságműsor, nem csak szűkebbre kell húznunk a nadrágszíjat, hanem hózentrógert is be kell vetnünk, ha ki akarunk tartani hó végéig.

Ezeknek a kérdéseknek eredek most nyomába, és hétfőtől kéthetes túlélő-projektet indítok, amelynek keretén belül heti 5000 forintra minimalizálom az étkezési költségeimet. Teszem ezt azért, mert a fizetésem majdnem felét elköltöttem már az első héten gyakorlati tanácsokkal szeretnék segíteni azoknak, akik hasonló problémákkal találkoznak a háztartáspénz beosztásakor. Plusz leginkább magamnak, de nagyrészt nektek is be akarom bizonyítani a gasztromagazinok filléres rovataiból közhelyessé vált tételt, miszerint kreatívan főzni nem csak súlyos ezrekből, hanem szerény összegekből is lehet.

Csodálatos szakirodalmak lesznek segítségemre a projekt során: a képen látható Magyar Konyhák 'Olcsó receptek'-rovata, a Nők Lapja Konyha spórolós írásai, és egy remek kézikönyv, '101 olcsó recept'-címmel, ami ugyan angol kiadás, többnyire ennek megfelelő (tehát itthon szinte beszerezhetetlen) hozzávalókkal, de kipróbált darab már ez is, sokszor volt segítségemre. Ja, és egy 1980-as évekből származó 'Good Housekeeping', amit hirtelen nem is tudom, mire fogok használni, de bizonyára hasznos tippek lesznek ebben is.

A hitelesség kedvéért mindent dokumentálni fogok, képpel és pontos költségvetéssel, ahol tudom, beszerzési hellyel együtt. Viszont, mivel ez a blog nem csak rólam szól, hanem Gizikéről is, ezért nem fogom napi rendszerességgel posztolni az eredményeket, hanem néhány napi összefoglalókat teszek majd közzé. Nagyon szívesen veszek mindenféle tippet, trükköt, küldjétek a tanácsaitokat, akár kommentben, akár e-mailben, a legjobbakat publikálni fogom. Sőt, még meglepetés is lesz az igazán ötletes takarékosoknak, de erről majd később:)

Nos, akkor projekt indul, nemsokára jelentkezem az első nap tapasztalataival.

3 megjegyzés:

  1. hajrá!!!! kíváncsi leszek. persze nem azért, mert a fizetésem felét én is már az első héten elköltöttem volna :))))
    egy volt lakótárs :)

    VálaszTörlés
  2. jaj, nagyon köszi... még én sem tudom, hogy fogom teljesíteni... nagyon szükségem lesz a biztatásra! (melyik volt lakótárs vagy???:) monogram is elég:)

    VálaszTörlés
  3. csatlakozom a volt lakótárshoz... nálunk is jól jönne pár tipp... és mivel az elkövetkező heteket én is hasonló módon tervezem átvészelni, lehet tudok majd én is adni ötleteket ;)
    "A tonhalas"

    VálaszTörlés