2011. április 8., péntek

Lazacos tagliatelle és csokis szuflé: a dolgozó nők vacsorája

Van az úgy, hogy a dolgozó nő rohanással teli hétköznapjaiban is szükség van egy-egy laza vacsorára. Amikor a fáradt munkaerő kibújik a magassarkúból, és tudja, hogy nemsokára olyat készít, amit a vállalati étkezde személyzete együtt csodálna irigykedve, percekig némán. Ilyenkor a laptop és a vágódeszka szép egyetértésben pihennek egymás mellett, gyöngyözik a víz, fő a tészta, közben a sütőben készül a szósz, a telefon pedig csörög, de ezúttal senki nem veszi fel (csak az emaileket csekkoljuk gyorsan, de tényleg!).

No de ne beszéljünk képekben: Nelli, a kommunikációs szakember, az egyik hazai mobilszolgáltató kiváló munkatársa látott vendégül, hogy egyik specialitásával, a már sokszor kipróbált lazacos tagliettellével lepjen meg. Én pedig hálából, amiért ilyen kedves, chilis csokiszuflét készítettem desszertnek. Nelli ritkán főz, akkor viszont nagyon: a mostani vacsora is olyan tip-topra sikerült, mint amilyen ő maga:) Következzék hát a recept, ami már annyiszor bevált - lazacos tészta fehérborral, tejszínnel és mustárral.

A tésztához Nelli háztartásában mindig kéznél vannak az alapanyagok, hogy gyorsan elkészíthesse a cuccot, amikor éppen úgy tartja kedve. Most is a fagyasztóból kapta elő a lazacot, fehérbor természetesen szintén mindig megtalálható a hűtőben, tejszínt is szereztünk, ebből készült a szósz. De akkor pontról pontra: a lazacot kisebb kockákra vágjuk, beletesszük egy tálba, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk egy kis sóval és őrölt borssal.




Olajat hevítünk egy serpenyőben, beletesszük a halat és fehéredésig sütjük - szigorúan csak addig, mert utána a sütőbe kerül. Ha kész, átöntjük az egészet egy jénai tálba, öntünk hozzá főzőtejszínt, fehérbort és keverünk hozzá egy kis mustárt is. Az ízét a fehérbors adja meg igazán, amit "nem szabad sajnálni!" - mondja a háziasszony.




Fóliát rá és betesszük a 180 fokos sütőbe. Közben kifőzzük a tagliattellét. Negyedóra múlva pillantsunk be a sütőbe, vegyük le a fóliát, ellenőrizzük, hogy áll a halacska, ha késznek ítéljük, pirítsuk még szabadon 5-10 percig tovább. Szépen terítsünk meg, a tányérokba szedjünk tésztát, erre kerül a hal és a mártás, majd az egészet hintsük meg petrezselyemmel és egy kevés parmezánnal. Mivel ügyesek voltunk, és hagytunk még egy kicsit a fehérborból főzés után is, ezért azt iszunk hozzá:)


A laptop azért közben a háttérben figyel:


Már az előkészítés fázisában is:


Tészta még:


Pici pihenő után folytattuk a desszerttel, ami annyira gyors és egyszerű, hogy nem is kezdtük el előbb a készítést. Itt meg kell jegyeznem, hogy a receptet Ágitól kaptam, akinek az írásait itt olvashatjátok, csekkoljátok a szellemes, kreatív és mindenekelőtt étvágygerjesztő beszámolókat! Szóval, először is melegítsük elő a sütőt 230 fokra, aztán gőz felett olvasszunk vajat és csokit együtt. Itt adjunk hozzá egy csipet cayenne borsot vagy őrölt chilit (közben majd kóstoljunk, ha szükséges, tehetünk még bele egy csipetet), plusz egy vaníliarúd kikapart babjait. Fahéj is mehet bele, ugyanígy egy csipet. Közben a harmadik kezünkkel verjünk fel két tojásfehérjét cukorral fehéredésig (aki tudja, ennél a pontnál vonja be a vacsorapartnerét), és adjunk hozzá óvatosan két egész tojást. Ezt a keveréket öntsük a csokihoz, szórjunk még hozzá lisztet és keverjük tovább. Ezután öntsük bele mindezt kivajazott, kilisztezett szufléformákba (ha nincs, muffinforma is tökéletesen megfelel), toljuk be a sütőbe és süssük kb. 6 percig, ne sokkal tovább!!!

A szuflé evolúciója:


Így lesz belül krémes, kívül puha, de nem száraz, nem ropogós a süti, szóval tökéletes:) A Nelli-lakban feketeerdő-fagyit kanalaztunk hozzá. Állítólag másnap még jobb volt, mint újkorában:)



Hozzávalók 2 személyre:

Lazacos tagliatelle:

230 dkg lazac
2 deci főzőtejszín
másfél deci fehérbor
két kanál mustár
só, őrölt fehérbors
tagliettalle (két személyre 4 "fészek")

a tetejére: parmezán, petrezselyem, esetleg bazsalikomlevél díszítésnek

Chilis csokiszuflé:

2 tojás
2 tojássárgája
7 dkg cukor
3,2 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg jó minőségű étcsoki
cayenne bors vagy őrölt chili vagy egy friss chili paprika
vanília rúd, fahéj

4 megjegyzés:

  1. már alig várom, hogy megfőzzük a Dolgozó nők vacsorája második felvonását :)

    VálaszTörlés
  2. MGL, köszönjük, bizony, csábítottunk is már vele néhányszor:)

    VálaszTörlés
  3. Nellikém, én is várom - legközelebb kolbászt töltünk, csak hogy kihívás is legyen a dologban

    VálaszTörlés