2011. április 22., péntek

Megnyertük a Culinaris medvehagyma-receptversenyét!!! + medvehagymás gofri lazacpástétommal

Na kérem, úgy bizony, a tegnapi napon szépen első helyet szereztünk a Culinaris medvehagyma receptversenyén. Most mondhatnánk, hogy hajszál híján, de nem. Nektek is köszönhetően hat ponttal húztunk el, ezért hála, hála mindenkinek, aki szavazott! Persze mindez nem lenne teljes a recept nélkül, következzen hát most a nyertes kombináció, a medvehagymás gofri és a lazacpástétom!

Gizike találta ki, a Nagyvárosi Lány meg a készítésnél segédkezett (például rendületlenül fotózott), így alakult ki a végeredmény. Alapvetően valami friss hozzávalókból álló, könnyű ételt szerettünk volna, szokásunktól eltérően olyat, aminek az elkészítése kicsit tovább tart, de különlegesebb, mint az általában mindenhol fellelhető medvehagymás receptek.


Úgy kezdjük tehát, hogy a lazacot sózzuk-borsozzuk, majd némi vajon 3-3 perc alatt megsütjük mindkét oldalát. Félretesszük, majd elkészítjük a gofrit: a sütőporral elkevert lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Megolvasztjuk a vajat, belecsorgatjuk a tésztába, és az egészet simára-csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a medvehagymát, amit előzőleg gépben vagy kézzel finomra aprítottunk.


Gofri sütőben a szokásos módon megsütjük a tésztát, majd a kész darabokat tányérra tesszük. Ezután jön a lazacpástétom: a korábban megpirított hal húsát tálba tesszük, „széttrancsírozzuk” (vigyázzunk a szálkákkal), majd rácsorgatjuk a citrom levét, hozzáadjuk a citrom héját, a majonézt és a mustárt. Lazítjuk egy-két evőkanál vajjal, enyhén sózzuk-borsozzuk, megszórjuk mozsárban összetört korianderrel. Ha szükséges, még fűszerezhetjük. Végül lereszelünk egy kemény tojást, és hozzákeverjük a majdnem kész pástétomhoz.


Tálaláshoz a gofrit tányérra helyezzük, rákenjük a lazacpástétomot, morzsolunk rá egy kis kecskesajtot és meghintjük az apróra vágott medvehagymával. Jó étvágyat hozzá!


Update: persze az arányok lemaradtak, ezt most pótoljuk:)

Gofri:
10 dkg vaj 
35 dkg liszt 
1 csomag sütőpor 
3 egész tojás
2,5 dl tej
só és frissen őrölt bors 
1 csomag medvehagyma (aprítva)
+ 1-2 levél medvehagyma (aprítva), kecskesajt (díszítéshez)

Lazacpástétom:
1 közepes szelet lazac
1 db kemény tojás 
1 evőkanál majonéz 
1 evőkanál magos mustár
fél citrom leve és héja 
fél teáskanál koriander

2 megjegyzés:

  1. Hello Lányok!
    Gratulálok az első helyezéshez!!! Recept + fotók inycsiklandóak! :-))

    VálaszTörlés